Nasza witryna korzysta z plików cookie. Pozostając na stronie wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej.

Agnieszka Barchnicka

Agnieszka Barchnicka

Internista
Chorzów, śląskie
  • 21351
    punktów za aktywność
  • 3786podziękowań za odpowiedzi
  • 1839udzielonych odpowiedzi
  • 1
    Miejsce w rankingu abcZdrowie
    Internista, Chorzów

Umów wizytę

Ten lekarz nie ma jeszcze możliwości umawiania wizyt przez internet.

  • SPZOZ Zespół Szpitali Miejskich w ChorzowieKarola Miarki 40, Chorzów
    tel: 32 349 9...

    W tej placówce nie można jeszcze umówić wizyty przez internet.

  • O mnie
  • Odpowiedzi dla pacjentów (1839)
  • Opinie (1)
    średnia:

Lek. med. Agnieszka Barchnicka jest doświadczonym internistą. W pracy zawodowej zajmuje się nie tylko chorobami wewnętrznymi, ale również schorzeniami z zakresu onkologii i hematologii. Posiada również dużą wiedzę praktyczną w dziedzinie kardiologii i rehabilitacji kardiologicznej. Od 2009 roku zajmuje się przygotowywaniem specjalistycznych programów treningowych, wchodzących w...

Czytaj więcej

odpowiedzi na pytania (1839)

  • Podejrzenie anemii a leczenie nadciśnienia

    Mam 42 lata, nadwaga, od 5 lat leczę nadciśnienie Inhibacem 2,5, kalipoz, rewal, metoprolol. Od jakiegoś czasu czuję się zmęczona, bezsilna, mam problemy ze snem, zawroty głowy, bóle głowy i ogólnie uczucie trzęsącego się wewnątrz organizmu, bolące mięśnie. Od kilku lat mam bolesne i obfite miesiączki, połączone z dużymi ilościami skrzepów. 12 listopada miałam ostatnią miesiączkę, która kończyła się 16 listopada. W niedzielę 18 listopada bolała mnie silnie głowa, wzięłam polopirynę i po 2 godzinach dostałam silnego krwawienia ze skrzepami, po 2 godzinach zmniejszyło się. Następnego dnia tylko plamienie, ale w środę powtórka po Ibupromie. Środa lekarz rodzinny, skierowanie na morfologię a oto wyniki: WBC - 7,75, RBC - 4,58, HGB - 12,4, HCT - 36,6, MCV- 80,0, MCH-27,0, MCHC-33,8 RDW- 13,1, HDW- 3,0,, PLT- 343,0, MPV- 8,0, PCT- 0,28, PDW - 49,9, HYPO% - 1,7. Wybieram sie do ginekologa i podejrzewam anemię. Proszę o poradę, co dalej mogę zrobić i co z tymi wynikami?

    Agnieszka Barchnicka
    Agnieszka BarchnickaInternista

    Witam serdecznie! Wyniki badań najlepiej interpretować w odniesieniu do norm podanych przez dane laboratorium, niemniej interpretując je wg ogólnie przyjętych zasad nie ma podstaw do rozpoznania u Pani anemii. Hemoglobina jest na dolej granicy normy, ale anemię rozpoznajemy, jeśli poziom hemoglobiny wynosi poniżej 12 g/dl u kobiet. Z pewnością jest Pani jednak na anemię narażona z racji utraty dużej ilości krwi z dróg rodnych. Podstawą postępowania jest próba wpłynięcia na obfitość krwawienia, czyli powinna Pani skonsultować się pilnie z ginekologiem. W przypadku nieregularnych, obfitych krwawień ginekolodzy mogą zalecić terapię hormonalną, która wpłynie na zmniejszenie krwawień, a tym samym rozwiąże problem skłonności do anemii. Warto także, aby unikała Pani stosowania leków przeciwbólowych, które mogą nasilać krwawienie (np. aspiryna, ibuprofen). W zamian można stosować przeciwbólowo paracetamol, który pozostaje bez wpływu na krzepnięcie krwi. Pozdrawiam serdecznie

  • Głęboka niedokrwistość

    Dzień dobry, poproszę o interpretację moich wyników badań, były robione pod koniec cyklu miesiączkowego i nie na czczo. Mam szumy w uszach, zawroty głowy, nudności i łamliwe paznokcie (zdarzyło się że u nogi opadł mi sam bez przyczyny). Brałam żelazo w tabletkach przez 2 miesiące, ale teraz odczuwam od nich ból żołądka. Dziękuję serdecznie. pA Hb * 7,2 g / dl 11.5-15.5 * niska pA WBC 7,21 10 ^ 9 / L 3.5-11 pA Płytki krwi 268 10 ^ 9 / L 140-400 pA RBC 4,27 10 ^ 12 / L 3.9-5.4 pA HCT * 0,254 L / L 0.35-0.47 * niska pA MCV * 59,5 fL 80-98 * niska pA MCH * 16,9 pg 27-33 * niska pA MCHC * 28,3 g / dl 31-37 * niska Neutrofile 62,4% pa 4,50 10 ^ 9 / L 1.7-8.0 Limfocyty Pa 25,0% 1,80 10 ^ 9 / L 1.0-3.5 pA monocytów 9,4% 0,68 10 ^ 9 / L 0,1-1,0 Eozynofile PA 2,8% 0,20 10 ^ 9 / L 0.0-0.46 Bazofile PA 0,4% 0,03 10 ^ 9 / L 0.00-0.20 Opis PA Komentarz hematolog niedoboru żelaza. Ferrytyny = 1. Sodium pB 141 mmol / L [135 - 145] Potas pB 3,5 mmol / l [3,5 - 5,1] pB Mocznik 3,8 mmol / l [2,1 - 7,1] pB Kreatynina 61 umol / l [49 - 92] pB Bilirubina całkowita 7 umol / l [ 25 (po menopauzie) pC Prolaktyna * 81 mU / l [102 - 496] * niski Testosteron pC 0,6 nmol / l [0,3 - 1,7] pC SHBG * 111,1 nmol / l [26 - 110] * wysoka PC Free androgenów Index 0,5 [0,3 - 5,6] Kortyzol pC 457 nmol / L [] Zakres referencyjny pC: PC w 09:00 h 171 - 536 nmol / L PC w 00:00 h

    Agnieszka Barchnicka
    Agnieszka BarchnickaInternista

    Szanowna Pani! Wyniki badań krwi wskazują na głęboką niedokrwistość, która wymaga pilnej interwencji lekarskiej. Parametry morfologii, gospodarki żelazem wskazują, że przyczyną takiego stanu jest głęboki niedobór żelaza. Konieczny jest szybki kontakt z lekarzem, być może konieczna będzie hospitalizacja w celu uzupełnienia krwi (przetoczenie) oraz z pewnością uzupełnienia braku żelaza drogą dożylną. Szczególnej uwagi wymaga problem niedoboru żelaza w Pani organizmie. U kobiet najczęściej dochodzi do utraty żelaza poprzez drogi rodne, w związku z nadmiernymi lub nieregularnymi miesiączkami /krwawieniami. Konieczna zatem jest konsultacja ginekologiczna i wyjaśnienie tej kwestii. W badaniach zwraca uwagę obniżony poziom FSH, a także prolaktyny co może wskazywać na podejrzenie niewydolności przysadki mózgowej i w związku z tym zaburzenia miesiączkowania. sprawa ta wymaga dalszej diagnostyki, przede wszystkim ponownego badania FSH oraz LH a także poziomu estradiolu oraz progesteronu w surowicy krwi (najlepiej około 3-4 dnia cyklu miesiączkowego). Inną przyczyną niedoboru żelaza mogą być problemy z jego wchłanianiem z przewodu pokarmowego lub utratą przez przewód pokarmowy (np. krwawienia - np. z nadżerek żołądka, dwunastnicy, w przypadku chorób zapalnych jelit). Warto byłoby zatem udać się do gastroeneterologa, aby zrobić potrzebne badania - min. krzywą wchłaniania żelaza, a także badanie kału na krew utajoną. Jak wspomniałam na początku, podstawą jest szybkie zgłoszenie się do lekarza, uzupełnienie niedoborów żelaza, a następnie diagnostyka w kierunku jego niedoboru. Tylko znając przyczynę niedoboru żelaza można zastosować skuteczne leczenie i wyeliminować problem anemii. Pozostałe wyniki badań są w granicach normy. Pozdrawiam

  • Przewlekłe osłabienie i omdlenia

    Witam! Mam 31 lat od jakiegoś czasu czuję się osłabiona, zdarzają sie omdlenia. Ostatnio dołączyły się ostre bóle brzucha. Oto moje wyniki badań: Morfologia (C55); w WBC 7,47 K/μL; NEUT 4,7 10^9/L (62,9%); LYM 1,82 10^9/L (24,3%); MONO 0,51 10^9/L (6,8%); EOS 0,24 10^9/L (3,2%); BASO 0,05 10^9/L (0,6%); LUC 0,17 10^9/L (2,2%); w RBC ¯ 4,03 M/μL; w HGB 12,3 g/dL; w HCT 38,6 %; w MCV 95,8 fL; w MCH 30,6 pg; w MCHC ¯ 32,0 g/dL; w RDW 13,7 %; w HDW 2,3 g/dL; w PLT 336,0 K/μL; w MPV 8,5 fL; w PCT 0,29 %; w PDW 51,5 10(GSD); Makrocytosis +; HYPO% 1,1. Rozmaz krwi: segmenty 59, eozynofile 4%, bazofile2%, monocyty 10%, limfocyty - 25% ob 53 mm/h.

    Agnieszka Barchnicka
    Agnieszka BarchnickaInternista

    Witam serdecznie! Wyniki morfologii w zasadzie mieszczą się na granicy dopuszczalnych norm. Zwraca uwagę znajdująca się górnej granicy objętość krwinki, oraz przy dolnej granicy poziom hemoglobiny. Może to oznaczać rozpoczynające się niedobory witaminy b12 lub kwasu foliowego. Niepokojąca jest wartość OB (u kobiet powinna być max do 11 mm/h). Oznacza to obecność stanu zapalnego. Niestety trudno coś więcej powiedzieć nie mając możliwości zbadania pani ani dogłębnej rozmowy. OB czasami może być podwyższone po przebytej niedawno infekcji, ale jeśli w ostatnim czasie nie była Pani przeziębiona, kwestię tę należy diagnozować. Najlepiej zgłosić się do lekarza internisty, który będzie mógł - na podstawie rozmowy oraz badania pokierować diagnostykę w odpowiednią stronę. Pozdrawiam