Nasza witryna korzysta z plików cookie. Pozostając na stronie wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej.

Dr Anna Brinken

Dr Anna Brinken

Dietetyk
Szczecin, zachodniopomorskie
  • 3287
    punktów za aktywność
  • 323podziękowania za odpowiedzi
  • 278udzielonych odpowiedzi
  • 4
    Miejsce w rankingu abcZdrowie
    Dietetyk, Szczecin

Umów wizytę

Ten lekarz nie ma jeszcze możliwości umawiania wizyt przez internet.

  • Gabinet Dietetyczny SanusDietŚwiętych Cyryla i Metodego 2, Szczecin
    tel: 500 120 ...

    W tej placówce nie można jeszcze umówić wizyty przez internet.

  • O mnie
  • Odpowiedzi dla pacjentów (278)
  • Opinie (4)
    średnia:

Anna Brinken - jestem dietetykiem praktykującym od ponad 4 lat. Wcześniej pracowałam w Katedrze Żywienia Zwierząt i Żywności na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Przez ponad 20 lat zgłębiałam tajniki badań naukowych. Moje zainteresowania kierowały się ku zagadnieniom żywieniowym z naciskiem na ocenę...

Czytaj więcej

Kursy i staże

Czytaj więcej

Publikacje

  1. Brinken Anna. Jakich informacji dostarcza analiza składu ciała? 2014
    https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/jakich-informacji-dostarcza-analiza-skladu-ciala/
    2.Piwo-prozdrowotny napój?
Czytaj więcej

odpowiedzi na pytania (278)

  • Jak pozbyć się natrętnych myśli o chłoniaku?

    Wiam serdecznie , choruję na hashimoto anty tpo 2000 mam zdiagnozowaną niedoczynność tarczycy TSH 4,402 MAM 23 LATA . Ostatnio miałam zakażenie paciorkowcowe, mam w dole pachowym odczynowy węzeł chłonny z prawidłową zatoką do 8 mm miałąm robione usg tarczycy i węzłów chłonnych szyi i niby czysto prosiłam onkologa o sprawdzenie węzów chłonnych, ale wyczułam za uszami dwa węzły na co laryngolog stwierdził ,ze są to ślinianki które czuje mogą być też węzły są wyczuwalne ale małe wyniki badań Leukocyty 7,79 (3,98-10,04) Erytrocyty 4,80(3,93-5,22) Hemoglobina 14,5(11,2-15,7) Hematokryt ( 42,0( 34,1-44,9) MCV 87,5 (79,4-94,8) MCH30,2(25,6-32,2) MCHC 34,5 (32,2-35,5) płytki krwi 319 (150-400) RDW-SD 38,8 (36,4-46,3) RDW-CV 12,5 (11,7-14,4) PDW 13,3(9,8-16,2)MPV11(9,4-12,5) P-LCR 32,7 (19,1-46,6) pct 0,35(000-0,40) Neutrofile 5,29 (2,0-7,00) Limfocyty (1,52 (1,00-3,00) Monocyty 0,89( 0,20-1,00) Eozynofile 0,08 00,2-0,10 Bazofile 0,01 (0,02-0,50) Neutrofile ( 68,0 (40-80,0) Limfocyty 19,5%(20,00-40,0) Monocyty 11,4% (2,0-10,0% ) Eozynofiel 1,0( 1,0-6,0) Bazofile 0,1(0,0-2,0) ostatnio mam lekkie poty nocne i trochę podkaszluje bola mnie miesnie i schudłam zaznaczam tez ze mam straszne lęki przed chorobami nie moge spać bo się to juz kolajena obawa ze tym razem mam chłoniaka :( lekarz rodzinny po obejrzeniu wszystkiego kazał mi iśc do psychiatry :(
    Dr Anna Brinken
    Dr Anna BrinkenDietetyk
    Witam, objawy mogą sugerować m.in. niedobory mineralne, które również rzutują na stan tarczycy. Mogą one oznaczać silne osłabienie nadnerczy odpowiedzialnych za produkcję hormonów stresu. Proponuję wykonanie analizy pierwiastkowej włosów i interpretację wyników. Więcej można przeczytać tutaj http://zdrowadieta.szczecin.pl/analiza-pierwiastkowa-wlosow/
  • Co jest powodem nadmiernego zmęczenia i braku ochoty do życia?

    Dzień dobry. Od kilku lat jestem bardzo zmęczona, ciągle chce mi się spać, śpię nawet w południe. Potrzebuję 13 godzin snu, a nawet więcej. Mam okropnie podkrążone oczy. Mam 23 lata, ważę 46 kg przy wzroście 158 cm, jem dużo, moja dieta nie różni się od tego co jedzą członkowie rodziny, którzy są całkowicie zdrowi. Nie mam anemii bo byłam u lekarza, lekarz zalecił codziennie spacer, ale to w ogóle nie pomogło. Poza tym rok temu wypiłam jakiś lek bez recepty na grypę (chyba z paracetamolem) na pusty żołądek i strasznie rozbolał mnie brzuch, myślałam że umrę. Od tamtej pory nie mogę jeść niektórych produktów (np. czosnku, sera żółtego, mięsa wieprzowego, niektórych makaronów itd) ponieważ boli mnie po nich brzuch. Nie mogę się do końca wypróżniać, mam uczucie niepełnego wypróżnienia. Nie mam biegunek. Od kilku miesięcy gdy się budzę odczuwam nudności. W ciągu kilku lat dwa razy zdarzyło mi się, że miałam zawroty głowy, drętwiał mi język i nie miałam czucia w połowie twarzy i w języku. Ponadto nie chce mi się żyć, w niczym nie widzę sensu.
    Dr Anna Brinken
    Dr Anna BrinkenDietetyk
    Dzień dobry, może to być zespół jelita drażliwego (IBS) lub inna choroba przewodu pokarmowego. Wszystkie mają powiązanie z tzw. nieszczelnością jelita, zaburzoną florą jelitową i nietolerancjami pokarmowymi. Powinna Pani dokładnie zdiagnozować swoje dolegliwości. Obecnie niektóre laboratoria dysponują szerokim zakresem badań. Pani problemy zdrowotne mogą wynikać ze stresującego trybu życia, jeśli utrzymuje się od dawna. Tego nie wiem, ale pozostawiam pod rozwagę. Przewlekły stres prowadzi do zaburzeń hormonalnych, niedoborów mineralnych, witaminowych, nietolerancji pokarmowych i do chorób. Jeśli chodzi o stan mineralny organizmu, można go zdiagnozować poprzez wykonanie analizy pierwiastkowej włosów. Jednym z objawów IBS są stany lękowe i depresja. Stres pociąga za sobą większe zapotrzebowanie na niektóre minerały i witaminy. Jeśli ich Pani nie dostarczy, organizm zareaguje silnym osłabieniem i reakcją ze strony przewodu pokarmowego. Więcej informacji, znajdzie Pani na mojej stronie. http://zdrowadieta.szczecin.pl/analiza-pierwiastkowa-wlosow/ http://zdrowadieta.szczecin.pl/ibs/
  • Jak leczyć naprzemienne wysokie i niskie ciśnienie, kołatania serca, zawroty i uciskowe bóle głowy?

    Witam od dłuższego czasu (około 3 miesiące) doskwiera mi źle samopoczucie - zaczęło się od nocnych napadów duszności i wrażenia jakby stawało mi serce. Później doszły dodatkowe objawy: naprzemienne wysokie i niskie ciśnienie, kołatania serca, zawroty i uciskowe bóle głowy, drżenie mięśni, pieczenie w klatce piersiowej, osłabienie, stan bliski omdlenia, senność i krwotoki z nosa. Do tego cały czas czuje zimno, i mam bardzo męczący, suchy kaszel. Wykonałam diagnostykę kardiologiczna: ekg, holter, echo. Holter zarejestrował nieco za szybką pracę serca, dostałam tabletki. Morfologia ok za wyjątkiem magnezu i witaminy D, które uzupelniam oraz rtg klatki piersiowej - tu wynik idealny. Co to może być? Już nie mam pomysłu co dalej diagnozować, a źle czuje się codziennie, kilkukrotnie musiałam wzywać karetkę.
    Dr Anna Brinken
    Dr Anna BrinkenDietetyk
    Witam, proponuję wykonać diagnostykę w kierunku minerałów na podstawie analizy pierwiastkowej włosów. Wykonuję takie badania we współpracy z instytutem badawczym. Objawy opisane przez Panią wskazywałyby niedobór potasu, ale bez dokładniejszej diagnostyki i wywiadu zdrowotno-żywieniowego, trudno jest wyrokować. Poniżej znajdzie Pani więcej informacji. http://zdrowadieta.szczecin.pl/analiza-pierwiastkowa-wlosow/

Badania

Zabiegi

Leczone choroby

Podobni specjaliści