Dr Anna Brinken

Dr Anna Brinken

Dietetyk
Szczecin, zachodniopomorskie
65
  • 3081punktów za aktywność
  • 272podziękowania za odpowiedzi
  • 265udzielonych odpowiedzi
  • Nr 3Dietetyk, Szczecin

Umów wizytę

Ten lekarz nie ma jeszcze możliwości umawiania wizyt przez internet.

  • Gabinet Dietetyczny SanusDietŚwiętych Cyryla i Metodego 2, Szczecin
    tel.: 500 120...

    W tej placówce nie można jeszcze umówić wizyty przez internet.

  • O mnie
  • Odpowiedzi dla pacjentów (265)
  • Rekomendacje (4)
    średnia:

Anna Brinken - jestem dietetykiem praktykującym od ponad 4 lat. Wcześniej pracowałam w Katedrze Żywienia Zwierząt i Żywności na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Przez ponad 20 lat zgłębiałam tajniki badań naukowych. Moje zainteresowania kierowały się ku zagadnieniom żywieniowym z naciskiem na ocenę...

Czytaj więcej

Kursy i staże

Czytaj więcej

Publikacje

  1. Brinken Anna. Jakich informacji dostarcza analiza składu ciała? 2014
    https://zdrowadieta.szczecin.pl/zdrowa-dieta/jakich-informacji-dostarcza-analiza-skladu-ciala/
    2.Piwo-prozdrowotny napój?
Czytaj więcej

odpowiedzi na pytania (265)

  • Czy jak leczę niedoczynność, wspomnienia powinny powrócić?

    witam czy to, że kilka lat temu stwierdzono u mnie anemię, oraz to, że od dziecka zmagam się z niedoczynnością tarczycy mogło spowodować problemy z pamięcią, że nie pamiętam części rzeczy z przeszłości, problemy z koncentracją. Dodam, że anemii nie leczę, niedoczynność miałam gdy byłam mała, później wszystko się ustabilizowało, a kilka lat temu znowu wróciła i teraz biorę duphaston. Czy więc może tak być? Czy więc jak leczę niedoczynność wspomnienia powinny powrócić, czy po prostu jak jeszcze nie leczyłam, to po prostu wtedy pamięć była osłabiona? Jak to jest? Pozdrawiam
    Dr Anna Brinken
    Dr Anna BrinkenDietetyk
    Witam, z dietetycznego punktu widzenia, anemia i niedoczynność tarczycy mają wiele wspólnego. Tym wspólnym mianownikiem jest żelazo i witaminy odpowiedzialne za jego wchłanianie. Niedoczynność tarczycy może wiązać się również z innymi niedoborami mineralno-witaminowymi. Jednym z objawów choroby są problemy z pamięcią i koncentracją. Zachęcam do wykonania diagnostyki w kierunku tych składników. Jedną z metod, którą polecam w zakresie minerałów jest analiza pierwiastkowa włosów. Sama tym się zajmuję szukajac powiązań z dolegliwościami. Niedobór może wiazać się nie tylko z małą podażą składników, ale również z zaburzeniami jelitowymi i stąd z gorszym ich wchłanianiem. Zaburzona flora bakteryjna źle działa na tarczycę. Na to wszsytko trzeba zwrócić uwagę. Pomocą będzie zróżnicowana i zrównoważona zdrowa dieta, zbilansowana pod względem ilościowym i jakościowym oraz właściwie dobrana suplementacja. Dieta i tarczyca mają wpyw na układ rozrodczy, stąd zapewne przepisany lek. Ostatnio można zauważyć, że chorych z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto jest coraz więcej. Podsumowujac, nawyki żywieniowe i styl życia mają duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jeśli występują u Pani niepokojące objawy lub watpliwości, to proszę skonsultować je bezpośrednio ze swoim lekarzem. Lekarz znajac Pani wyniki i sytuację powinien odpowiedzieć na wszystkie trapiące pytania związane z jego profesją. Zachęcam też do skorzystania z usług dietetyka, który spojrzy na problem z innej strony. Do każdego leku dołączona jest ulotka. Proszę ją przeczytać zwracając uwagę na działania niepożądane (można ją również znaleźć w internecie).
  • Jak interpretować wynik badania morfologi krwi i czy są wskazania do stosowania suplementacji?

    Dzień dobry, Czy poziom ferrytyny 12,7 przy normie 10-291 oraz takie wyniki morfologii: Erytrocyty 4,89 M/µl 3,7 — 5,1 Hemoglobina 12,6 g/dl 12,0 — 16,0 Hematokryt 38,0 % 37,0 — 47,0 MCV 78,0 fl 77,0 — 95,0 MCH ↓ 25,8 pg 27,0 — 34,0 MCHC 33,2 g/dl 32,0 — 36,0 RDW 12,6 % Sa wskazaniem do suplementacji żelazem, mogą wskazywać jego niedobór i/lub anemię (lub ostrzegać o jej pojawieniu się w bliskiej przyszłości)? Pozdrawiam
    Dr Anna Brinken
    Dr Anna BrinkenDietetyk
    Obniżone MCH może świadczyć o przewodnieniu. Warto wykonać diagnostykę sodu i potasu we krwi i moczu. Przewodnienie może okazać się niedoborem potasu w relacji do sodu. Bardziej polecałabym analizę pierwiastkową włosów, gdyż krew jest tkanką, która trwa w homeostazie (równowadze). Wyniki badania krwi powyżej lub poniżej normy są wyraźnym wskazaniem, że mają miejsce zaburzenia. Jednak już niewielkie odchylenia mają wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlatego polecam APW. W mojej praktyce dietetycznej zajmuję się nie tylko opracowaniem zbilansowanych diet, ale również analizą pierwiastkową włosów. Moje spostrzeżenia i wyniki prac naukowych stwierdzają, że jest ona czulszym wskaźnikiem niedoborów lub nadmiaru pierwiastków lub zaburzonej równowagi hormonalnej. Jeśli chodzi o wskazania do specjalnej suplementacji żelazem, nie widzę tutaj takiej potrzeby. Wystarczy zdrowa zróżnicowana dieta. W przypadku diety wegańskiej należy uzupełniać witaminę B12 i kontrolować parametry czerwonokrwinkowe.
  • Jak pozbyć się skutecznie wody z organizmu?

    Jak raz na zawsze pozbyc sie wody w organizmie tak sie mecze trzy lata ziola moczopedne malo pomagaja
    Dr Anna Brinken
    Dr Anna BrinkenDietetyk
    Witam, rozumiem, że boryka się Pani z obrzękami. Przyczyną może być zaburzona równowaga w gospodarce wodno- mineralnej i zakłócona praca nadnerczy- ich nadaktywność powiązana ze stresem. Sód zatrzymuje wodę, potas odwadnia. Te dwa pierwiastki mają wpływ na ciśnienie tętnicze. Być może brakuje Pani potasu. Dzieje się tak wówczas, gdy jesteśmy przewlekle zestresowani. Wtedy potrzebujemy więcej magnezu. Jeśli go nie dostarczymy, to jego niedobór pociągnie za sobą utratę potasu. Inna sytuacja, to aktywność sportowa. Wraz z potem ucieka głównie potas i sód. Sód łatwo uzupełnić solą, potas już trudniej. Proponuję spróbować suplementację magnezu z potasem w relacji 1/3. Proszę zacząć od mniejszej dawki. Jeśli poczuje się Pani lepiej, tzn. że to jest to. Środki moczopędne prowadzą do utraty nie tylko wody, ale i minerałów. Długotrwałe ich stosowanie może pogłębić m.in. niedobory potasu nasilając obrzęki.. Dieta powinna być bogata w pokarmy zawierające więcej potasu: pomidory, ziemniaki, banany, orzechy, nasiona roślin strączkowych, nać pietruszki, rzepa, szczypiorek, daktyle, sól kłodawska. Bogate w magnez: zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, są jego najlepszym źródłem ze względu na magnez zawarty w cząsteczce chlorofilu; Warzywa strączkowe (fasola i groszek); owoce: banany, figi; orzechy i ziarna słonecznika, dyni itp.; kasza gryczana, jaglana oraz pieczywo z pełnoziarnistej mąki. Podsumowując, dieta powinna być urozmaicona, aby dostarczyć wszystkie potrzebne składniki. Jeśli to wszystko nie pomoże, dobrze jest zrobić dokładną diagnostykę. Namawiam na wykonanie analizy pierwiastkowej włosów. Zajmuję się tym we współpracy z Instytutem Naukowym. Wielu osobom pomogłam rozwikłać zagadkę ich złego samopoczucia lub przyczynę choroby. Pozdrawiam serdecznie i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Badania

Leczone choroby

Podobni specjaliści