Nasza witryna korzysta z plików cookie. Pozostając na stronie wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej.

Mgr Katarzyna Patyk

Mgr Katarzyna Patyk

Dietetyk
Chełmek, małopolskie
  • 1204
    punkty za aktywność
  • 112podziękowań za odpowiedzi
  • 71udzielonych odpowiedzi
  • 1
    Miejsce w rankingu abcZdrowie
    Dietetyk, Chełmek

Umów wizytę

Ten lekarz nie ma jeszcze możliwości umawiania wizyt przez internet.

  • Samodzielny Gminny Zakład Opieki Zdrowotnej w ChełmkuStaicha 1, Chełmek
    tel: 51572521...

    W tej placówce nie można jeszcze umówić wizyty przez internet.

  • O mnie
  • Odpowiedzi dla pacjentów (71)
  • Opinie

Tytuł dietetyka zdobyłam na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym, tytuł magistra na Collegium Medicum UJ w Krakowie.
Cały czas poszerzam swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach i szkoleniach.
Szczególnie interesuje mnie dietetyka kliniczna, jak również żywienie kobiet w ciąży i karmiących oraz żywienie dzieci.

odpowiedzi na pytania (71)

  • Wyniki badań hormonalnych, otyłość, zespół policystycznych jajników i nadmierne owłosienie

    Witam. Mam 39l, otyłość, policystyczny obraz jajników, nadmierne owłosienie na ciele, przerzedzenie włosów głowy. Proszę o interpretację wyników Glukoza na czczo 98,1mg/dl (70-99), po 2h 133,7mg/dl (do 140); Insulina na czczo 19,9µIU/ml (2,6 - 24,9), po 1h 99,0µIU/ml, po 2h 109,4µIU/ml; TSH 2,910 µIU/ml (0,27 - 4,2); FT4 1,13ng/dl (0,93 - 1,7); anty-TPO 29,07IU/ml (0 - 34); DHEA-S 195,10µg/dl (35-44lat 60,9-337); Testosteron 16,39ng/dl (8,4-48,1); SHBG 21,72nmol/l (32,4-128). Pozdrawiam.
    Mgr Katarzyna Patyk
    Mgr Katarzyna PatykDietetyk
    Witam serdecznie, Wynik glukozy jest w normie ale górnych granicach, natomiast jeśli chodzi o insulinę to wychodzi na to, że ma Pani insulinooporność. Wynik TSH mieści się co prawda w wartościach referencyjnych normy, ale często bywa tak, że już przy wynikach powyżej 2,5 tarczyca zaczyna "wariować", tak może być w Pani przypadku zwłaszcza, że pojawiły się przeciwciała anty-TPO, co może świadczyć o tym, że wdał się stan zapalny gruczołu tarczowego (choroba Hashimoto), ale żeby to potwierdzić proszę udać się do endokrynologa, który na pewno zrobi USG tarczycy. SHBG jest obniżone, co jest związane z PCOS, słabo wówczas produkowane są hormony kobiece, stąd może mieć Pani problemy z nadmiernym owłosieniem. Radziłabym udać się zarówno do ginekologa jak i endokrynologa, by poszerzyć diagnostykę. Zapewne również zostanie włączone leczenie. Doradzam również wizytę u dietetyka, ponieważ odpowiednio skomponowana dieta może wspomóc właściwą pracę hormonów i zmniejszyć dolegliwości z nimi związane, jak również zredukować masę ciała, co jest konieczne by z kolei poprawić wyniki glikemii, bo insulinooporność z pewnością związana jest z nadmierną masą ciała. W razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam,
  • Karmienie 4-dniowego synka

    Witam. Mam 4 dniowego synka. Od poczatku byl problem z jedzeniem. Zmuszona jestem dokarmiac go mlekiem modyfikowanym. Strasznie sie martwie bo on malo je. Ciagle spi, na jedzenie czasem musze go budzic. Je co 2-3 godz po 10ml rzadko 15-20. Wiecej nie przymie bo wypluwa albo wypycha butle jezyczkiem. Po wypiciu tych 10 ml zasypia. Czy to mozliwe zeby tym sie najadal?
    Mgr Katarzyna Patyk
    Mgr Katarzyna PatykDietetyk
    Witam serdecznie, Jeśli dziecku się nie ulewa, robi dobrą kupke i przybiera na wadze to nie ma powodu do niepokoju. Proszę jednak udać się do pediatry, wówczas będzie Pani spokojniejsza. Pozdrawiam,
  • Możliwość picia kawy przy podwyższonym poziomie ASPAT

    Czy można pić kawę, gdy ma się podwyższony poziom Aspatu we krwi?
    Mgr Katarzyna Patyk
    Mgr Katarzyna PatykDietetyk
    Witam serdecznie, Przy podwyższonych próbach wątrobowych kawę można pić ale nie mocną i nie w dużych ilościach. Ważne jest by ogółem dieta była lekkostrawna. Proszę unikać potraw smażonych, dań typu fast food, alkoholu. Proszę zadbać o większą ilość warzyw w diecie, są źródłem witamin i minerałów, które korzystnie działają na wątrobę. Łagodnie działają tez herbaty ziołowe. Pozdrawiam

Popularne badania

Popularne zabiegi

Leczone choroby