Nasza witryna korzysta z plików cookie. Pozostając na stronie wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej.

Dr Krystyna Pogoń

Dr Krystyna Pogoń

Dietetyk
Kraków, małopolskie
  • 11728
    punktów za aktywność
  • 2266podziękowań za odpowiedzi
  • 1111udzielonych odpowiedzi
  • 1
    Miejsce w rankingu abcZdrowie
    Dietetyk, Kraków

Umów wizytę

Ten lekarz nie ma jeszcze możliwości umawiania wizyt przez internet.

  • DietificCeglarska 27, Kraków
    tel: 79740092...

    W tej placówce nie można jeszcze umówić wizyty przez internet.

  • O mnie
  • Odpowiedzi dla pacjentów (1111)
  • Opinie (3)
    średnia:

Dr Krystyna Pogoń jest specjalistką w dziedzinie żywienia człowieka zdrowego i chorego łączącą w swojej praktyce porady z tworzoną przez siebie usługą cateringu dietetycznego pod marką Dietific.
W pracy z pacjentem stawia przede wszystkim na indywidualne podejście, opierając diagnozę i zalecaną dietę na przesłankach naukowych - co obecnie jest rzadkością wśród dietetyków. Tytuł doktora...

Czytaj więcej

Kursy i staże

Prowadzi lub prowadziła następujące kursy:
Kursy dla pacjentów:
„Podstawowe zasady zdrowego odżywiania”
„Zdrowe odżywianie dla zaawansowanych”
„Jak szybko przygotować dietetyczne posiłki”
„Dlaczego nie jem i nie chudnę?”
„Zdrowo znaczy kolorowo – kurs zdrowego odżywiania dla przedszkolaków”
„Mamo potrafię gotować – warsztaty z przygotowywania potraw dla dzieci...

Czytaj więcej

Publikacje

Najważniejsze publikacje:
Amino acid in fresh and preserved Agaricus bisporus mushrooms. Nove trendy w potravninárstve. Bratislava, 2010, ISBN 978-80-227-3398-4.
Antioxidant activity of fruit and fruit – whey beverages. Nove trendy w potravninárstve. Bratislava, 2010, ISBN 978-80-227-3398-4.
Bezpieczeństwo spożycia grzybów jadalnych. Monografia WSG „Ekologia Żywność Zdrowie”,...

Czytaj więcej

Języki

Obsługa pacjentów w języku polskim i angielskim

odpowiedzi na pytania (1111)

  • Co należy jeść po zabiegu usunięcia nerki?

    Witam jestem po usunieciu nerki a druga miala ostra niewydolnosc Co powinnem jesc
    Dr Krystyna Pogoń
    Dr Krystyna PogońDietetyk
    Biorąc pod uwagę poważny stan zdrowia pownien Pan dostać szczegółowe wytyczne dotyczące diety od lekarza prowadzącego (nefrologa), który określi jaka powinna być podaż białka w diecie oraz obciążenie składnikiami mineralnymi. Z całą pewnością dieta powinna być komponowana na zasadach diety lekkostrawnej opartej o naturalne, nieprzetworzone produkty, aby ograniczyć ilość toksyn z które normalie są usuwane z pomocą nerek. Zalecam aby mając wytyczne do diety od lekarza udał się Pan do specjalisty od żywienia celem skomponowania prawidłowego modelu żywienia, gdyż jako osoba młoda powinien Pan szczególnie zadbać o żywienie w kontekście powrotu do zdrowia i sprawności.
  • Co można jeść przy zespole jelita drażliwego?

    Dzień dobry. Choruję na zespół jelita drażliwego i uchyłki jelit. Mam problem, ponieważ różni specjaliści mówią inne rzeczy. Niektórzy zalecają produkty ziarniste i owoce, kolejni odradzają produkty ziarniste mówiąc, że mogą zapchać uchyłki i wywołać zapalenie; owoce też odradzają. Jak to właściwie jest i co jeść, aby nie pogorszyć problemu? Proszę o szczegółową poradę.
    Dr Krystyna Pogoń
    Dr Krystyna PogońDietetyk
    Dzień dobry, Odpowiedź na zadane przez Panią pytanie nie jest prosta, gdyż cierpi Pani na dwie choroby, które modyfikują zalecane żywienie, ale każda na swój własny sposób i niestety część zaleceń żywieniowych nie jest spójna. W diecie związanej z uchyłkowatością jelita bardzo ważna jest odpowiednia podaż błonnika nierozpuszczalnego w diecie - stąd też zalecane jest bazowanie na produktach obfitujących w ten składnik (np. produkty zbożowe pełnoziarniste typu kasza jęczmienna, gryczana, chleb pszenny razowy), orzechy, nasiona, warzywa jak kapusta, szpinak, pomidory, a z owoców maliny, kiwi czy banany. Rzeczywiści występowanie drobnych ziarenek w produktach zwiększa ryzyko tego, że dostaną się do uchyłka i zalegając tam doprowadzą do stanu zapalnego - stąd też lepiej jest te produkty spożywać w formie past lub przecierów (np. maliny czy nasina sezamu mające drobne ziarneka). Nie należy jednak mylić pełnoziarnistości produktu (czyli występowania w nim całego naturalnie zawartego błonnika ze względu na nie usunięcie łusek) od występowania dronych ziarenek. Z kolei dieta przy IBS jest dietą uzależnioną od aktualnej fazy choroby (postać biegunkowa lub zaparciowa) i zależnie od niej dieta powinna być lekkostrawna (wtedy wyklucza się z dietą przy uchyłkowatości) lub umiarkowaną dietą z ograniczeniem produktów powodujących dyskomfort. W dużej mierze dieta w IBS opiera się na obserwacji reakcji organizmu pacjenta na różne typy produktów i komponowanie żywienia w oparciu o te, które nie dają dyskomfortu. Niestety nie można udzielić szczegółowej porady w ramach odpowiedzi na pytanie w Internecie, bo dobranie modelu żywienia dla Pani wymaga tego, żeby to Pani odpowiedziała wstępnie na wiele szczegółowych pytań oraz przedstawiła bieżące wyniki badań - stąd też zachęcam do umówienia wizyty u specjalisty i ustalenie z nim planu żywieniowego. Życzę dużo zdrowia!
  • Czy po chorobie wrzodowej można jeść miód i jogurty naturalne?

    Witam czy przy chorobie wrzodowej mogę jeść miód jogurty naturalne kiszone ogórki
    Dr Krystyna Pogoń
    Dr Krystyna PogońDietetyk
    Dzień dobry, Przy chorobie wrzodowej miód jest całkowicie dozowlony. Co do jogurtów czy ogórków kiszonych nie są one całkowicie niewskazane, ale też nie należy ich spożywać w dużych ilościach. Produkty te są kwaśne i tym samym wpływają na podrażnienie śluzówki żołądka (ogórki bardziej niż jogurt, bo są bardziej kwaśne) i mogą wzmagać dyskomfort wywołany wrzodami poprzez dodatkowe podrażnianie przez kwaśną treść żywności zmienionej chorobowo tkanki. Dlatego też w diecie osób cierpiących na wrzody ograniczamy produkty kwaśne czy działające drażniąco na ścianę żołądka. Jeżeli po spożyciu wymienionych produktów będzie się Pan dobrze czuł nie ma wskazań do ich wykluczenia z diety, jeżeli jednak pojawi się dyskomfort lepiej z nich zrezygnować. Życzę dużo zdrowia!
0

    Potrzebujesz konsultacji?

    Zobacz polecanych lekarzy

    Umów wizytę

    Nasza witryna korzysta z plików cookie. Pozostając na stronie wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej.

    PT.21.09
    SOB.22.09
    DZIŚ23.09
    PT.21.09
    SOB.22.09
    DZIŚ23.09
    • Mgr Renata Staśko

      Mgr Renata Staśko

      Dietetyk
      Konsultacja dietetyczna130,00 zł
      Mehoffera 6, Kraków
      KLINIKA KRAKOWSKA SP. Z O.O
      loader
    • Mgr Lucyna Jarząb

      Mgr Lucyna Jarząb

      Dietetyk
      Konsultacja dietetyczna160,00 zł
      Walerego Sławka 3, Kraków
      Centrum Medyczne IMIcare
      loader
    • Mgr Patrycja Tłustochowicz

      Mgr Patrycja Tłustochowicz

      Dietetyk
      Psychodietetyk300,00 zł
      Cegielniana 4a, Kraków
      Centrum Medyczne Cegielniana
      loader

    Popularne badania

    • analiza nawyków żywieniowych ocena stanu odżywienia
    • analiza składu ciała
    • diagnostyka alergii pokarmowych (IgE zależnych IgG zależnych)
    • diagnostyka nietolerancji pokarmowych
    • diagnostyka celiakii
    • diagnostyka składu mikroflory przewodu pokarmowego
    • diagnostyka schorzeń metabolicznych i dietozależnych

    Popularne zabiegi

    • dietoterapia
    • catering dietetyczny

    Leczone choroby

    • nadwaga otyłość
    • alergie pokarmowe nietolerancje pokarmowe
    • zaburzenia metaboliczne
    • cukrzyca
    • nadciśnienie tętnicze
    • zaburzenia lipidowe
    • problemy skórne dietopochodne
    • żywienie w chorobie
    • żywienie osób starszych
    • żywienie niemowląt i dzieci