Nasza witryna korzysta z plików cookie. Pozostając na stronie wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej.

Dr Magdalena Milewska

Dr Magdalena Milewska

Dietetyk
  • 340
    punktów za aktywność
  • 15podziękowań za odpowiedzi
  • 29udzielonych odpowiedzi
  • 45
    Miejsce w rankingu abcZdrowie
    Dietetyk

Umów wizytę

Ten lekarz nie ma jeszcze możliwości umawiania wizyt przez internet.

    • O mnie
    • Odpowiedzi dla pacjentów (29)
    • Opinie

    Dr Magdalena Milewska - dietetyk specjalizujący się w postępowaniu dietetycznym w chorobach onkologicznych, neurologicznych, a także w zaburzeniach połykania. Autorka publikacji poświęconych zaburzeniom połykania u chorych z chorobami demielinizacyjnymi, po udarach mózgu, a także po operacjach w obszarze głowy i szyi. Członek polskich i europejskich towarzystw naukowych...

    Czytaj więcej

    odpowiedzi na pytania (29)

    • Czy istnieją produkty, których spożywanie jest niewskazane u pacjentów po udarze?

      Czy istnieją produkty, których spożywanie jest niewskazane u pacjentów po udarze?
      Dr Magdalena Milewska
      Dr Magdalena MilewskaDietetyk
      Nie znam stanu odżywienia Pacjenta, nie zostały podane informacje dotyczące zaburzeń połykania. Nie mniej jednak w profilaktyce kolejnych zdarzeń sercowo-naczyniowych rekomendowana jest dieta śródziemnomorska, ze szczególnym zwróceniem uwagi na podaż kwasów omega-3 (ryby, olej lniany), polifenoli (warzywa i owoce, zwłaszcza fioletowe i czerwone, świeże zioła). Warzyw ok 500 g, owoców do 200 g. Oczywiście w diecie śródziemnomorskiej jest też mięso czerwone (jednak do 500 g/tydzień), mięso drobiowe (bez skóry), sugeruje się wprowadzać nasiona roślin strączkowych (2 razy w tygodniu), chude produkty mleczne (do 3% tłuszczu 2 x dzień) i jaja (max. 3-4 sztuki.tydzień). Bezwzględnie wyklucza się podroby i ich przetwory (kaszanka, salceson, serca, wątroba), tłuste mięsa, masło, smalec, tłuste sery (mascarpone, pleśniowe, pełnotłuste żółte) oraz produkty z olejem palmowym. Produkty zbożowe pełnoziarniste, kasze, makarony razowe, płatki owsiane powinny być wymiennie spożywane w każdym posiłku. Podaż soli max. 5 g (w tym tylko 1/2 małej łyżeczki jako dosalanie potraw, reszta soli pochodzi z produktów gotowych tj. pieczywo, wędliny. Warto wypijać wodę niskosodową. Jeśli Pacjent ma zaburzenia połykania, po pierwsze powinny być zdiagnozowane czy dotyczą fazy ustnej czy gardłowej. Jeśli chory zachłystuje się podczas picia płynów, należy zagęszczać je specjalnym zagęszczaczem dostępnym w aptece do konsystencji nektaru lub płynnego miodu (należałoby jednak skonsultować rodzaj zaburzeń i stopień ich nasilenia z lekarzem laryngologiem). Bezwzględnie podczas jedzenia powinna być zachowana pozycja siedząca, chory powinien dokładnie gryźć, rozdrabniać i żuć pokarmy. Jeśli zachłystuje się podczas jedzenia potraw należy dostosować ich konsystencję do miękkiej i wilgotnej, ale o spójnej, jednolitej konsystencji np. puree, kremy. Należy też podjąć rehabilitacje zaburzeń połykania. W przypadku występowania ryzyka niedożywienia lub niedożywienia należy rozważyć włączenie doustnych diet specjalnych dostępnych w aptece i dobrać je w zależności o chorób współistniejących jako uzupełnienie diety 1- 3 sztuki/dzień.
    • Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce?

      Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce?
      Dr Magdalena Milewska
      Dr Magdalena MilewskaDietetyk
      Jeśli chory nie ma zaburzeń połykania i innych chorób, które powodują wykluczenie surowych warzyw i owoców, to tak. W przypadku cukrzycy owoce należy ograniczyć do 1,5 porcji/dzień. Proszę jednak wybierać te bogate w polifenole np. koloru fioletowego i czerwonego. Jeśli chory ma wzdęcia to proszę wykluczyć kalafior, brokuły, kapustę , brukselkę, cebulę, nasiona roślin strączkowych.
    • Jakie znaczenie ma białko w diecie osoby chorej na Parkinsona?

      Siostra mojej babci choruje na Parkinsona. Jakie znaczenie ma białko w jej diecie, czy to prawda, ze powinna unikać ona białka, gdyż powoduje złe wchłanianie się leków?
      Dr Magdalena Milewska
      Dr Magdalena MilewskaDietetyk
      W niekórych źródłach możemy znaleźć informację dotyczące ograniczania białka w ciągu dnia i realizowania pełnego zapotrzebowania w posiłkach popołudniowych, ze względu na współzawodnictwo lewodopy i aminokwasów z białka we wchłanianiu. Jednak takie postępowanie może generować ryzyko niedożywienia, w związku z czym nie zaleca się ograniczania podaży białka, a jedynie przyjmowanie leków 75 min przed planowanym posiłkiem. Białko tez powinno być równomiernie rozłożone w każdym posiłku.

    Potrzebujesz konsultacji?

    Zobacz polecanych lekarzy

    Umów wizytę

    Nasza witryna korzysta z plików cookie. Pozostając na stronie wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej.

    PT.13.07
    SOB.14.07
    NIEDZ.15.07
    PT.13.07
    SOB.14.07
    NIEDZ.15.07
    • Mgr Karolina Kaźmierczak- Siedlecka

      Mgr Karolina Kaźmierczak- Siedlecka

      Dietetyk, Dietetyk dziecięcy
      Konsultacja dietetycznaod 150,00 zł
      Myśliwska 33, Gdańsk
      Poradnia Dietetyczna "Dietoterapia"
      Piecewska 25/6, Gdańsk
      Poradnia Dietetyczna "Dietoterapia"
      ul. 10 Lutego 21, Gdynia
      Poradnia Dietetyczna "Dietoterapia"
      loader
    • Mgr Agnieszka Kaźmierska

      Mgr Agnieszka Kaźmierska

      Dietetyk, Fizjoterapeuta
      Konsultacja dietetyczna120,00 zł
      Sianowska 104, Poznań
      Anies Fizjoterapia Kosmetologia Dietetyka
      loader
    • Mgr Katarzyna Szubert

      Mgr Katarzyna Szubert

      Dietetyk
      Konsultacja dietetyczna70,00 zł
      Os. Kopernika 21, Starogard Gdański
      POLMED S.A.
      loader
    • Mgr Małgorzata Zdrojewska-Pujanek

      Mgr Małgorzata Zdrojewska-Pujanek

      Dietetyk
      Konsultacja dietetyczna120,00 zł
      Górecka 1, Poznań
      POLMED S.A.
      loader
    • mgr Katarzyna Dul

      mgr Katarzyna Dul

      Dietetyk
      Konsultacja dietetycznaod 130,00 zł
      Wileńska 37/39, Warszawa
      PsychoMedic
      Filtrowa 62, Warszawa
      PsychoMedic
      loader

    Popularne badania

    Popularne zabiegi