Lek. Seweryn Segiet

Lek. Seweryn Segiet

Psychiatra
Katowice, śląskie
55
  • 1824punkty za aktywność
  • 319podziękowań za odpowiedzi
  • 286udzielonych odpowiedzi
  • Nr 1Psychiatra, Katowice

Umów wizytę

Ten lekarz nie ma jeszcze możliwości umawiania wizyt przez internet.

  • Gabinetspectrum.pl - gabinet psychiatrii i psychoterapiiGraniczna 53C, Katowice
    tel.: 7374348...

    W tej placówce nie można jeszcze umówić wizyty przez internet.

  • Neuro-CarePawła Kołodzieja 8, Katowice
    tel.: 500 278...

    W tej placówce nie można jeszcze umówić wizyty przez internet.

  • O mnie
  • Odpowiedzi dla pacjentów (286)
  • Rekomendacje

Lek. Seweryn Segiet ukończył studia medyczne na Śląskiej Akademii Medycznej oraz studia podyplomowe z psychoterapii na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Specjalizacje z psychiatrii odbywał w Klinice Psychiatrii i Psychoterapii Sląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. W swojej pracy uwzględnia całościowe podejście do problemów pacjenta i szeroki zakres pomocy od...

Czytaj więcej

Kursy i staże

Studia podyplomowe z zakresu psychoterapii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie- kurs atestowany przez Polskie Towarzystwo Psychiatryczne

Języki

angielski

odpowiedzi na pytania (286)

  • Jaki lek stosować przy nawrocie depresji?

    Witam serdecznie, po kilku latach względnego spokoju, doszło u mnie do nawrotu depresji lękowej, dość skutecznie leczonej uprzednio Asertinem. Niestety w tych dniach mój psychiatra jest na urlopie a ja niejako przy okazji, będąc u lekarza POZ z objawami grypy, powiedziałem mu o moich problemach psychicznych. Lekarz chętnie podjął temat i przepisał mi lek o nazwie Trittico CR a ja w związku z tym mam pytanie, czy powyższy lek może być stosowany jako podstawowy w leczeniu tego typu nerwicy/depresji z objawami agorafobii/fobii społecznej, czy może lepiej poczekać jeszcze te kilkanaście dni i skonsultować objawy ze specjalistą. Zależy mi jednak na czasie i chciałbym już zacząć przyjmować odpowiedni lek. Pozdrawiam.
    Lek. Seweryn Segiet
    Lek. Seweryn SegietPsychiatra
    Witam, Trazodon (Trittico) może być z powodzeniem stosowany jako lek przeciwdepresyjny- chociaż w praktyce najczęściej wykorzystuje się jego działanie poprawiające sen i łagodnie uspokajające. Efekt przeciwdepresyjny leku ujawnia się dopiero w dawce powyżej 150 mg- a ta może być źle tolerowana ze względu na wzmożoną senność (przynajmniej na początku). Można jej uniknąć stopniowo zwiększając dawkę (tabletka podzielna jest na 3 części). Trittico może nie do końca radzić sobie również z objawami agorafobii i fobii społecznej- tutaj sertralina (Asertin) jest zdecydowanie skuteczniejszym lekiem. Myślę, że można zacząć już leczenie Trittico do czasu konsultacji psychiatrycznej i ewentualnie dołączyć do niego Asertin- leki można stosować równolegle, takie połaczenie jest bardzo skuteczne i w praktyce często stosowane. pozdrawiam lek. Seweryn Segiet gabinetspectrum.pl
  • Jak przejść z relanium na hydroksyzynę?

    Biore od 5 lat relanium w różnej ilości od 6 do 10tab.dziennie zależy jaki mam dzień pod względem swojej osobowosci bo jestem zbyt nerwowy a rel.mnie wytumiało jak przechodzic powoli na hydrocizinium ktore tak nie uzaleznia.
    Lek. Seweryn Segiet
    Lek. Seweryn SegietPsychiatra
    Witam, zalecałbym konsultację u psychiatry. Ilość zażywanego relanium jest wg mnie zbyt wysoka, by udało się ją zastąpić hydroksyzyną. Należałby rozważyć inne leki, które moga być stosowane z powodzeniem przy odstawianiu benzodiazpin. pozdrawiam lek. Seweryn Segiet gabinetspectrum.pl
  • Jakie konsekwencje mogą mieć rzuty psychozy?

    Chciałbym zapytać co dokładnie oznacza, że każdy rzut psychozy jest neurotoksyczny? Czy w mózgu dochodzi do trwałych uszkodzeń, które nigdy nie będą w stanie zostać odwrócone? Jeśli tak to jakie są tego konsekwencje?
    Lek. Seweryn Segiet
    Lek. Seweryn SegietPsychiatra
    Witam, niestety- zgodnie z aktualną wiedzą psychoza ma właśnie neurotoksyczny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, zmiany mają najczęściej charakter nieodwracalny. Widoczne to jest po latach- u pacjentów z częstymi nawrotami psychozy dochodzi do wtórnych zaburzeń poznawczych (myślenia, zapamiętywania) a w badaniach obrazowych mózgu min. do poszerzeń układu komorowego. Dlatego bardzo istotną sprawą jest leczenie profilaktyczne po epizodzie psychotycznym mającym na celu zapobiegać nawrotowi psychozy. Istnieją dowody z badań klinicznych, że leki przeciwpsychotyczne nowej generacji mają korzystny wpływ na funkcje poznawcze. pozdrawiam lek. Seweryn Segiet gabinetspectrum.pl