Nasza witryna korzysta z plików cookie. Pozostając na stronie wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej.

Lek. dent. Tomasz Łukasik

Lek. dent. Tomasz Łukasik

Stomatolog
Katowice, śląskie
  • 3033
    punkty za aktywność
  • 481podziękowań za odpowiedzi
  • 436udzielonych odpowiedzi
  • 2
    Miejsce w rankingu abcZdrowie
    Stomatolog, Katowice

Umów wizytę

Ten lekarz nie ma jeszcze możliwości umawiania wizyt przez internet.

  • Centrum Implantologii i Ortodoncji Dentim ClinicBaildona 12/3, Katowice
    tel: +48 32 2...

    W tej placówce nie można jeszcze umówić wizyty przez internet.

  • O mnie
  • Odpowiedzi dla pacjentów (436)
  • Opinie (3)
    średnia:

Ukończyłem studia na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu, następnie odbyłem staż w jednej z najnowocześniejszych klinik stomatologicznych we Wrocławiu. Stale podnoszę swoje kwalifikacje w zakresie chirurgii i implantologii uczestnicząc w międzynarodowych szkoleniach. Jestem członkiem Rady Fundatorów Fundacji Be Active Dentist. W Dentim Clinic zajmuję się chirurgią stomatologiczną i...

Czytaj więcej

Kursy i staże

Seminarium Specjalistyczne - Czynniki ryzyka dysfunkcji narządu żucia w leczeniu zachowawczym i protetycznym, 2013
Dentopolis 2013 - Standardy nowoczesnej stomatologii
WDI 2012 - Jak wprowadzić implanty do praktyki stomatologicznej
Poznań, zrozumieć i polubić kość - Profident, 2014
Microjump - praca z mikroskopem i praca w lupach stomatologicznych, 2014
Lasery w...

Czytaj więcej

Języki

Polski - ojczysty
Angielski - b. dobry
Niemiecki - podstawowy
Hiszpański - podstawowy

odpowiedzi na pytania (436)

  • Co jest powodem dyskomfortu i pieczenia dolnej trójki?

    Dolny kieł -dziwny dyskomfort. Od jakiś 3 tygodni czuję dziwną nadwrażliwość, dyskomfort, pieczenie w dolnym lewym kle. Ten dyskofmort jest odczuwalny cały czas niezależnie od np. spożywania zimnych albo ciepłych pokarmów. RTG zęba nic nie wykazuje, a dentystka nie widzi żadnych widocznych zmian. Co mam dalej robić?
    Lek. dent. Tomasz Łukasik
    Lek. dent. Tomasz ŁukasikStomatolog
    Witam serdecznie, Podobne dolegliwości mogą mieć wiele różnych przyczyn. Od nieszczelnego wypełnienia, przez stan zapalny nerwu zęba, wyrastające ósemki, nadwrażliwość, złamania zęba, przeciążenia zęba, neuralgie, a na problemach pozastomatologicznych kończąc. Bez dokładnego badania tego zęba niestety nie da się ustalić konkretnej przyczyny.
  • Czy proteza może być przyczyną wypadania zębów?

    Mam od 2 lat protezę nylonową (akron) i zaczęły wypadać mi zęby, czy taka proteza może być przyczyną. Czytam, że protezę nylonowa należy traktować jako tymczasową...nie bardzo rozumiem, bo zapłaciłam za nią 1400 zł, to teraz mam wyrzucić? Bardzo proszę o odpowiedź, bo jestem zrozpaczona.
    Lek. dent. Tomasz Łukasik
    Lek. dent. Tomasz ŁukasikStomatolog
    Witam serdecznie, Obecność protezy zazwyczaj nie ma wpływu na szybkość wypadania zębów (o ile jest prawidłowo wykonana). Ważne jest to, aby przy protezie nadal odpowiednio dbać o higienę zębów, ale również o higienę protezy. Należy regularnie chodzić na kontrole stomatologiczne co 6 miesięcy, w celu szybkiej eliminacji ewentualnych problemów w jamie ustnej, dzięki czemu nie powinno być problemu z wypadającymi zębami. Oczywiście równie istotna jest przyczyna utraty zębów - czy jest to paradontoza (co często ma związek z nieprawidłową higieną i aby zatrzymać postęp parodontozy zazwyczaj konieczna jest wizyta u periodontologa i wdrożenie odpowiedniego leczenia) czy próchnica, czy może przeciążenia zębów. Na pewno bez wizyty i dokładnego badania się nie obejdzie.
  • Czy można usunąć ósemkę po stosowaniu antybiotyku?

    Witam, ostatnio miałam stan zapalny za ósemką, lekarz przepisał mi antybiotyk, brałam go przez 5 dni , następnie kazał udać mi się do chirurga szczękowe w celu usunięcia "wystającego pycia" który mam za ósemką , mam pytanie czy mogę od razu zgłosić się do chirurga w celu usunięcia czy odczekać po antybiotyku. Podejrzewam , że da mi chirurg kolejny antybiotyk i nie wiem czy można tak często przyjmować. Pozdrawiam
    Lek. dent. Tomasz Łukasik
    Lek. dent. Tomasz ŁukasikStomatolog
    Witam serdecznie, Często nawet lepiej, jeśli usunięcie odbywa się jeszcze w osłonie antybiotyku, o ile pierwotny stan zapalny już się uspokoił. Dlatego spokojnie można udać się na usunięcie ósemki. To czy po zabiegu zostanie przepisany antybiotyk zależy od konkretnej sytuacji i trudności samego zabiegu.

Potrzebujesz konsultacji?

Zobacz polecanych lekarzy

Umów wizytę

Nasza witryna korzysta z plików cookie. Pozostając na stronie wyrażasz na to zgodę. Dowiedz się więcej.

ŚR.18.07
CZW.19.07
DZIŚ20.07
ŚR.18.07
CZW.19.07
DZIŚ20.07
  • Lek. dent. Anna Jankiewicz

    Lek. dent. Anna Jankiewicz

    Stomatolog
    Konsultacja stomatologiczna45,00 zł
    Naftowa 11, Sosnowiec
    NZOZ Twoje Zdrowie
    loader

Popularne badania

Popularne zabiegi

Leczone choroby